slide
tovább ...

New slide

Munka és család - összeegyeztethető?
slide
tovább ...

New slide

Elkötelezett, boldog munkavállalókat szeretne?
slide
tovább ...

New slide

mtd PRIZMA -sokszínűségi szervezetfejlesztési modell
slide
tovább ...

New slide

Megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatna? Segítünk!
slide
tovább ...

New slide

Vezetők, munkatársak egyedi igényekre épülő képzése
slide
tovább ...

New slide

Egyedülálló képzések az Esély Akadémián!
slide
tovább ...

New slide

CSR tanácsadás - a legjobb szakértőkkel KKV-k-nak is!
slide
tovább ...

New slide

Fókuszban a nők előmenetele!
slide
tovább ...

New slide

Vállalati diversity programokat szervezne?
slide
tovább ...

New slide

Diversity+Employer Branding= Diversity Branding
slide
tovább ...

New slide

Generációs sokszínűség és digitalizáció?

Diszkrimináció mentes szervezet

A felelős HR alapvető feladata

Hazánk az uniós elvárásoknak megfelelően 2004. januárja óta rendelkezik egységes antidiszkriminációs jogszabállyal. Az Egyenlő bánásmód követelményéről és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (Ebktv.) amellett, hogy pontosan meghatározza, mely magatartásokat tekint hátrányos megkülönböztetésnek, rendelkezik arról is, hogy a diszkrimináció áldozatai milyen jogorvoslatokat vehetnek igénybe, illetve, milyen szankciókkal sújthatók azok, akik az egyenlő bánásmód követelményét megsértik.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) hatmillió, a munkaügyi felügyelőség nyolcmillió forintig terjedő bírsággal sújthatja a diszkriminálót.

A jogszabály kiemelten foglalkozik a foglalkoztatás területével, és a gyakorlat is azt mutatja, hogy az EBH által elmarasztaltak körében legtöbben a foglalkoztatók közül kerülnek ki, akiket főként életkor, nem, fogyatékosság, származás alapján történő diszkrimináció miatt bírságoltak meg.

Amellett, hogy anyagi hátrányokkal jár a diszkriminatív gyakorlat folytatása, egy elmarasztalás ténye, híre sokat ront az érintett cég társadalmi megítélésén is.

A diszkriminatív gyakorlat hátterében egyrészt a mélyen belénk kódolt előítéletes mechanizmusok, sok esetben pedig az információ-hiányból eredő kevéssé tudatos foglalkoztatási gyakorlat állnak.

A diszkrimináció ugyanakkor megelőzhető!

Az mtd Tanácsadói Közösség és a Másság Alapítvány Oktatási és Módszertani Központja a diszkrimináció megelőzése érdekében a következő csomagot kínálja Önnek:

1.    Antidiszkriminációs átvilágítás

Milyen szempontokat vizsgálunk?

·         az cég álláshirdetési, és a kiválasztási gyakorlata megfelel-e az egyenlő bánásmód követelményének

·         rendelkezik-e a szervezet belső antidiszkriminációs eljárásrenddel, van-e a területnek személyi felelőse

2.    A helyzetelemzést követően konzultáció és ajánlattétel a szükséges intézkedésekre

3.    Antidiszkriminációs tanúsítvány kiadása

Az antidiszkriminációs tanúsítvány annak a szervezetnek adható ki, aki az átvilágítást követően javasolt intézkedéseket (antidiszkriminációs képzés, belső eljárásrendek kialakítása, HR folyamatok egyenlő bánásmód törvény előírásaival való harmonizációja)  maradéktalanul végrehajtja.

A dokumentum tanúsítja, hogy a vizsgálat időpontjában a szervezet megfelel az antidiszkriminációs jogszabályi elvárásoknak, fair álláshirdetési és kiválasztási gyakorlattal rendelkezik,  a diszkrimináció megelőzésére és kezelésére belső eljárásrendet dolgozott ki, vezetői és humánpolitikai munkatársai a megfelelő antidiszkriminációs elvekkel és előírásokkal tisztában vannak, azok folyamatos figyelembe vétele mellett végzik munkájukat. A tanúsítvány két évre szól, azt követően monitoring eljárás útján  újítható meg.

A tanúsítvány segíti a vállalkozásokat az image építésben is hiszen, a Diszkrimináció-mentes szervezet tanúsítása, az oklevél mellett, engedélyezi a címhez kapcsolódó logó használatát, álláshirdetésekben, a céget bemutató egyéb dokumentumokban.

Bővebb információért forduljon hozzánk bizalommal: info@mtdtanacsado.hu